Vše o glampingu

Pojedeme glampovat! Cože pojedeme?

Spojení luxusu a přírody – glamping v kostce. A co to přesně je? Slovo „glamping“ vzniklo spojením glamorous a camping, v překladu by se tedy dalo říct, že se jedná o oslnivé kempování. Tento trend si velmi rychle získal popularitu mezi širokou veřejností – milovníky přírody i nadšenci dobrodružství. Zapomeňte na nízké nepohodlné stany, které se promáčí po každé malé přeháňce. Díky glampingu nemusíte obětovat komfort a pohodlí, na které jste zvyklí, a to vše v přímém spojení s přírodou – většina ubytování nabízí Wi-Fi a pohodlné postele. Zaujalo Vás to? Zažijte ho na vlastní kůži i v naší dechberoucí české krajině!

Přednosti glampingu

  1. Pohodlí a styl – na rozdíl od klasického kempování glamping umožňuje užít si pohodlí útulného ubytování, zatímco jste ponořeni do divočiny a všudypřítomných krás v okolí.

  2. Panenská příroda – umístění v malebných lokalitách, od bujných lesů po úchvatné hory, zajišťuje, že Vašimi jedinými sousedy budou srnky a ráno se budete budit za zpěvu ptáků. Zaposlouchejte se do šumění větru mezi větvemi stromů a zvuků přírody a uvolněte svou mysl od každodenního stresu.

  3. Jedinečné ubytování – jedním z důvodů, proč je glamping tak žhavým trendem, je různorodost ubytování – už jste někdy přespávali v jeskyni, domku na stromě, nebo ve velkém igloo?

  4. Udržitelnost a ekologie – mnoho glampů se snaží zanechat co nejmenší uhlíkovou stopu a co nejvíce se starat o přírodu, kterou jsou obklopeny. Jsou plně soběstačné - elektrickou energii získávají ze solárního panelu, díky užívání ekologických domácích prostředků lze využitou vodu vylít zpět do přírody a pomocí spalovacího WC zabraňují používání další zbytečné chemie, jako je tomu u tradičních "kadibudek". Některé dokonce věnují část výdělku na vysazování nových stromků!

Digi-detox

Digi-detox je pauza od telefonu, počítače a sociálních sítí. Cílem je zaměření na "realný život" a socializaci za účelem snížení stresu a úzkosti. Jedná se o snahu překonat závislost na moderních vymoženostech, potenciálně vedoucích k nežádoucím psychickým a sociálním problémům.

Vypněte a zpomalte – důvod, proč je glamping tolik vyhledávanou aktivitou. Samota a prostředí lesa, často bez signálu a elektřiny, je výborný moment k odložení všech starostí a stresu a věnování se pouze sobě. Probouzejte se s melodií ptáků a ne s ukřičeným budíkem. Objevujte nespoutanou krajinu přímo z pohodlí postele na dosah ruky. Dopřejte si digitální detox a buďte sami sebou. Právě teď, právě tady.

Dobře, tak jedeme! Co s sebou?

Vlastně skoro to samé jako na klasickou dovolenou v hotelu. Ačkoliv jedete do přírody, všechny drobnosti už někdo vymyslel za Vás, aby byl pobyt co nejpříjemnější. Nemusíte tedy na nic myslet a jen si užívat pobyt v lůně přírody.

Ale přeci jen přikládáme krátký seznam pro inspiraci:

  • Pevná obuv (některé terény mohou být hůře přístupné)

  • Opalovací krém, pokrývka hlavy a sluneční brýle, repelent

  • Deka na piknik (občas v základní výbavě rovnou i s piknikovým košíkem)

  • Powerbanka (Některé glampy nemají stálý příjem elektrického proudu, a proto pokud se neplánujete úplně izolovat, doporučujeme externí nabíjení. Většina z nich nabízí zdarma powerbanku k zapůjčení, ale přesto doporučujeme raději jednu přibalit do tašky.)

  • Lahev oblíbeného pití

Typy glampingových ubytování

Za posledních 20 let glamping prošel neuvěřitelnou změnou a vývojem – dnes máme takové možnosti, o kterých se nám dříve mohlo jen zdát. Ubytovat se můžeme prakticky kdekoliv na světě - ať už v horách, lesích, či jeskyních, ale hlavně už dlouho nemusíme přespávat jen ve stanech. Třeba taková stylová budka na stromě, designový posed, nebo indiánské týpí budou nezapomenutelným zážitkem. Některé glampy se dokonce pravidelně přemisťují, díky čemuž budete moci obdivovat stále nové úchvatné přírodní scenérie z pohodlí vašeho oblíbeného ubytování, nebo můžete narazit i na tzv. „tajné místo“, kdy do poslední chvíle po rezervaci nevíte, kam vlastně jedete.

Newsletter

Nechcete si nechat ujít žádnou novinku ze světa glampingu? Objevujte novinky přímo ve vaší e-mailové schránce.

Tato stránka je chráněna službou reCAPTCHA a Google.Platí Ochrana soukromí a smluvní podmínky.