Jak se vyvíjí glamping?

Glamping se v České republice stává moderním trendem, který spojuje lásku k přírodě s touhou po pohodlí.

Na trhu přibývají nové objekty nabízející velkou rozmanitost, kterou u jiných druhů ubytování budete hledat jen těžce. Díky rychle rostoucímu trhu se majitelé glampů více zajímají o potřeby zákazníků a to se viditelně odráží v kvalitě zážitku - čím dál tím více při výstavbě využívají nové technologie i materiály, více hledí na ekologické aspekty a udržitelnost hraje stále významnější roli.

Glamping zažívá v Česku boom

Mixem slov glamorous a camping vznikl fenomén glamping, který uhranul takřka celý svět včetně Česka. Lidé hledají způsoby, jak uniknout z městského shonu a strávit čas v přírodě. Touha po zážitcích a chuť objevovat nepoznané nahrává právě glampingu. Netradiční ubytování v luxusně zařízeném stanu, tiny housu, průhledné kopuli, maringotce, nebo třeba na stromě nabízí luxus a komfort, na který jsme zvyklí z hotelů či apartmánů. Ve světě si můžeme největšího rozmachu glampingu všímat během posledních několik desetiletí a v Česku trend rozvoje glampingu pozorujeme posledních 5 let. Glamping nemá hranice, je ideálním řešením pro samotáře, páry i rodiny, od pobytů v jeskyni přes romantický trehouse uprostřed lesa až po luxusní glamp v centru Prahy, na louce, u vody, v oboře, na vinici, v sadu, na zahradě, u moře nebo třeba i na ostrově.

Prvopočátky glampingu

Nejstarší nálezy podobné dnešním glampům, se datují už do 10 000 let př. n. l. Šlo o jednoduché týpí, jejichž hlavní předností bylo snadné složení, což pro tehdejší kočovný způsob života bylo nezbytnou podmínkou. Zhruba v 6 století př. n. l. objevujeme první jurty, které lze dodnes najít v některých odlehlých částech Maďarska. Zlomové období pro rozvoj glampingu bylo 20. století - žhavou novinkou se staly výlety do luxusních stanů na Safari v Africe, kam za lovem divoké zvěře cestovali bohatí obyvatelé Ameriky a Británie. Nechtěli přijít o komfort domova, a proto bylo ve stanech vše včetně postele, nábytku, elektrických generátorů, vany nebo i beden se šampaňským. 

Znovuzrození glampingu

U.K. Glamping Association věří, že rozmach glampingu lze přisoudit finanční krizi v devadesátých letech dvacátého století. Tehdejší situace zamezila ježdění na dovolenou do zahraničí, a tak lidé začali hledat nové způsoby relaxace s nízkými náklady a maximálními zážitky. Od té doby popularita luxusního kempování stále stoupá a nejinak tomu bylo i v době covidové pandemie. 

Dalším z hlavních faktorů, který ovlivňují současný trh s glampingem, je rostoucí důraz na udržitelnost a ekologii. Mnoho provozovatelů, se snaží minimalizovat svůj dopad na životní prostředí využíváním obnovitelných zdrojů energie, šetřením vody a podporou odpovědného cestovního ruchu. To pozitivně oslovuje ekologicky zaměřené hosty, kteří hledají spojení s přírodou bez negativního dopadu na ni.

Rostoucí popularita glampingu přitahuje do tohoto odvětví i stále více investorů. Vznikají nová místa, ty stávající se modernizují a rozšiřují, což vede k čím dál větší konkurenci na trhu. Zároveň to pro zákazníka znamená větší výběr, lepší ceny i služby. V současné době je v České republice k dispozici kolem 300 glampingových míst.

Nový stavební zákon ovlivní i glampingový trh

V květnu 2023 byla schválena novela nového stavebního zákona. Nový zákon pro takzvané vyhrazené stavby (dálnice, dráhy nebo přehrady) bude účinný od 1. ledna 2024, pro ostatní nabyde účinnosti od 1. července 2024 - cílem je zefektivnění a zrychlení řízení, méně administrace a běhání po úřadech. Tento zákon se dotkne také glampingového trhu v ČR. Detaily dopadů budeme rozebírat v našich dalších příspěvcích, v kostce jsou dopady uvedeny v článku níže.

 Celý článek si můžete přečíst zde: Ubytování v týpí, domku na stromě či jeskyni. Glamping zažívá v Česku boom

Zdroj: FinMag

Newsletter

Nechcete si nechat ujít žádnou novinku ze světa glampingu? Objevujte novinky přímo ve vaší e-mailové schránce.

Tato stránka je chráněna službou reCAPTCHA a Google.Platí Ochrana soukromí a smluvní podmínky.